Olej z czarnuszki 250ml marki Olvita Ocena produktu:

od 41,49 PLN

oszczędzasz do 4%

  • Producent: OLVITA
  • Kategoria: Oleje, oliwy i octy
  • Rodzaj: olej z czarnuszki
  • Pojemność: 0.25 l

Olej otrzymywany jest z tłoczenia wyselekcjonowanych nasion czarnuszki siewnej. Ma lekko gorzki smak i energiczny korzenny aromat. Kolor przechodzi od miodowej do ciemnobrązowej. Posiada około 30% nasyconych kwasów tłuszczowych, 53% kwasu linolowego, 25% kwasu oleinowego, 4% kwasu alfa-linolenowego, witaminę E (tokoferole), witaminę A(karotenoidy) biotynę i mikroelementy. Olej z czarnuszki bardzo pokaźne użycie w leczeniu stanów zapalnych skóry, leczy i hamuje rozwój grzybic, trądziku. Stosowany jako główny składnik w terapiach aromatycznych wycisza i pomaga znosić stresy oraz eliminuje zaburzenia snu. Chroni przed poparzeniem słonecznym i zagwarantuje piękny koloryt skóry, przyspiesza gojenie się ran i wygładza skórę, łagodzi wszystkiego rodzaju alergie. Olej z czarnuszki ogranicza poziom cukru we krwi, działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie, silnie antybakteryjne, antywirusowo, przeciwgrzybicznie, przeciwpasożytniczo, żółciotwórczo, rozkurczowo, reguluje pracę układu pokarmowego i oddechowego, działa moczopędnie, przeciwobrzękowo, odtruwająco, uspokajająco, immunostymulująco (pobudza proliferację limfocytów, syntezę interferonu, powiększa liczbę limfocytów cytotoksycznych, NK i B, hamuje odczyny autoagresji immunologicznej). Istotnie sugerowany przy nawracających infekcjach. Wzmacnia wątrobę, rozpuszcza kamienie w woreczku żółciowym i złogi z przewodów żółciowych i moczowych, reguluje układ hormonalny i gospodarkę tłuszczową, uśmierza bóle głowy i stawów, bóle zębów, migreny, wspomaga leczenie impotencji, wyczerpania wegetatywnego. W celach kosmetycznych: olej z czarnuszki należy stosować bezpośrednio na skórę Spożywanie bezpośrednie: w połączeniu z innym olejem w celu złagodzenia aktywnego korzennego zapachu. Wykorzystywanie: Zaleca się spożywanie oleju z czarnuszki 1-2 łyżeczki dziennie, jako dodatek do sałatek, sosów, twarogów, kasz itp. Olej po otwarciu należy przetrzymywać w lodówce. Nie przekraczać zalecanej dawki.

Czy wiesz iż możesz tłoczyć olej samemu w domowych warunkach??


przejrzyj jakie to proste!!

Prasy do tłoczenia oleju na zimno.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Oleje, oliwy i octy