• Producent: Ol'Vita
  • Kategoria: Oleje, oliwy i octy
  • Pojemność: 0.25 l

Olej ten charakteryzuje się niepowtarzalnym orzechowym smakiem i słodkim aromatem z nutą karmelu. Stosowany do sałatek z orzechami, sosów i dressingów, bywa wykorzystywany nad wyraz w daniach kuchni chińskiej, francuskiej i włoskiej. Do smażenia użytkowany rzadziej i ostrożnie, bowiem przy silnym smażeniu w wysokich temperaturach traci swój cenny zapach i ma skłonność do gorzknienia. Olej z orzechów zawiera stosunkowo dużą liczba kwasu linolenowego (omega-3) i linolowego (omega-6); jedna jego łyżka pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania na kwasy omega-3 i na dodatek 1/10 zapotrzebowania na witaminę E. Olej orzechowy niemało witamin A i B. Podobnie jak olej sezamowy (z ziaren sezamu) wydatnie zniża ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu (LDL - "złego") oraz działa przeciwzapalnie i antystresowo. Olej ten rekomendowany jest osobom z nadciśnieniem i z kłopotami z sercem. Spożywanie tego oleju pobudza na dodatek umysł, dlatego zalecany jest tak uczącym się dzieciom i młodzieży, jak i osobom dorosłym pracującym intelektualnie. Wysoka zawartość witaminy E prawidłowo działa na skórę (usprawnia pozbycie się egzemy, opryszczki, łuszczycy oraz opóźnia starzenie). Kwas elagowy występujący w tym oleju unieszkodliwia substancje rakotwórcze; działanależycie w razie bólu żołądka i zatruć. Olej działa należycie na układ pokarmowy, atrybuty przeciw pasożytnicze i przeciwgrzybiczne. Użycie w kosmetyce Olej ten może być stosowany bezpośrednio na skórę. Olej z orzecha włoskiego jest bogaty w NNKT. Kwas linolowy pomaga w regeneracji, tonizowaniu nawilżaniu zniszczonej lub suchej skóry. Uniemożliwia powstawaniu zmarszczek. Działa przeciwzapalnie, normalizująco, kojąco, przeciwstarzeniowo. Asygnowany do skóry dojrzałej i wrażliwej. Poprawnie penetruje w głąb skóry. Zaliczany do środków promieniochronnych o SPF 3-4. Korzystnie się rozprowadza i dosyć błyskawicznie wchłania. Wzmacnia niepodatność skóry,wygładza ją, nadaje miękkość i elastyczność. Stosowany w preparatach do pielęgnacji skóry alergicznej, suchej, poparzonej słońcem. {pomocn|przydatn)y przy łupieżu suchym i swędzącej skórze głowy. Stosowany w kremach przeciw starzeniowych "anti-aging" i w produktach dla cery dojrzałej oraz jako samodzielny olej do masażu.

Czy wiesz że możesz tłoczyć olej samemu w domowych warunkach??


Zobacz jakie to proste!!

Prasy do tłoczenia oleju na zimno.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Oleje, oliwy i octy