Vitaquell: olej kokosowy BIO - 200 g Ocena produktu:

od 16,56 PLN

oszczędzasz do 10%

  • Producent: Vitaquell
  • Kategoria: Oleje, oliwy i octy
  • Rodzaj: olej kokosowy
  • Pojemność: 0.23 l

Skład:
olej kokosowy z pierwszego tłoczenia*.

* komponenty pochodzące z upraw organicznych, objęte certyfikatem kontroli DE-013.

Wartość energetyczna: 900 kcal
tłuszcze: 100
w tym nasycone: 95

Palma kokosowa nazywana jest "drzewem życia" i nic W tym dziwnego, gdyż jej owoce - kokosy, zawierają sporo równocześnie odżywczych, jak i leczniczych części. Olej kokosowy tłoczony na zimno pozyskuje się z miąższu kokosa poprzez mechaniczne wyciśnięcie. Olej ten charakteryzuje się naturalnym, standardowym dla kokosa, smakiem i zapachem (dla odróżnienia postać rafinowana jest praktycznie bezwonna). W temperaturze do +25°C występuje w postaci stałej, przypominając na pierwszy rzut oka smalec. Olej ten minimalne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego jest wyjątkowo niewiele wrażliwy na utlenianie, nie wymaga więc przechowywania w lodówce. Tym samym nie jest podatny na jełczenie. Olej kokosowy W swoim składzie posiada około 98% nasyconych kwasów tłuszczowych. Jednakże są to bardzo różne kwasy tłuszczowe od tych, które spożywane w obszernych ilościach, przyczyniają się do wielu chorób. Cechą różniącą je i decydującą o sposobie użycia ich przez organizm po spożyciu jest: długość łańcucha tychże kwasów tłuszczowych. Powszechnie spożywane nasycone kwasy tłuszczowe posiadają długie łańcuchy, co w wyniku czego przyczynia się do powstawania chorób. Natomiast olej kokosowy ma średniej długości łańcuch. Organizm nie musi rozbijać go na krótsze fragmenty, tak więc w komórce zostaje zamieniony bezpośrednio na energie. Tym samym znacząco obniża się ryzyko powstawania nadciśnienia, miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Olej kokosowy w swoim składzie posiada około 50% kwasu laurynowego. Kwas ten znacząco przyczynia się do poprawy wytrzymałości organizmu. Odnajdziemy go np. W mleku matki. Dzięki licznym właściwościom zdrowotnym tegoż oleju z powodzeniem znajduje on lecznicze wykorzystanie w sytuacji: stanów zapalnych skóry, egzemie, wypryskach i trądziku oraz przeziębieniach i gorączce (olej ten znamionuje silne działanie antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybicze) i w: chorobach układu pokarmowego, zaburzeniach wytrzymałości, nadwadze. Pro?laktycznie w nowotvvorach. Cechą wyraźnie różniącą ten olej od pozostałych olejów jest niższa kaloryczność. W połączeniu z korzyściami wynikającymi z budowa tego kwasu tłuszczowego (średniej długości łańcuch. Tłuszcz jest zamieniany na energie, a nie w części na złogi i zapasy, jak w sytuacji długich łańcuchów nasyconych kwasów tłuszczowych) spożywanie oleju kokosowego sprawia utratę zbędnych kilogramów. Wspomniany olej znajduje ponadto zastosowanie w kosmetyce jako krem, balsam, maseczka. Z powodzeniem możemy stosować go bezpośrednio na skórę i włosy, efekt to elestyczna skóra i połyskujące zdrowe włosy. Używany systematycznie spowalnia proces starzenia się skóry. Wykorzystanie spożywcze: Nie wymaga dawkowania. Z powodzeniem można go używać do smażenia, pieczenia i gotowania zróżnicowanych potraw. Pasuje do deserów, sałatek, sosów i chleba.

Czy wiesz że możesz tłoczyć olej samemu w domowych warunkach??


sprawdź jakie to proste!!

Prasy do tłoczenia oleju na zimno.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Oleje, oliwy i octy